Mi az a cirkónia fülbevaló, és miért tökéletes választás?

Cirkónia fülbevaló
Cirkónia fülbevaló

A cirkónia fülbevaló az elmúlt néhány évben a legkedveltebb ékszerek közé tartozik. A cirkónia kristály a gyémánthoz nagyon hasonló kő, ami árban, tartósságban és csillogásban verhetetlennek bizonyul.

Neked is ismeretlen a cirkónia kristályból készült fülbevalók világa? Mi összeszedtünk néhány hasznos tudnivalót és a leggyakoribb kérdéseket, melyek figyelembe vételével te is könnyebben szerezheted be legújabb fülbevalódat.

Hogyan készül a cirkónia?

A cirkónia, akárcsak a szintetikus gyémántok, laboratóriumi körülmények között jönnek létre. A por állagú cirkóniumot és cirkónium-dioxidot megolvasztják és 2750 °C-ra hevítik, így jön létre a hibátlan és tökéletes cirkónia.

A cirkóniát gyémánt utánzatként is szokták emlegetni, ami nemcsak azt jelenti, hogy hasonlóan néz ki, hanem vannak egyéb közös tulajdonságaik is. Például mindkettő rendkívül ellenálló és meglehetősen szilárd anyag, melyek akár mindennapi viselet mellett is hosszú ideig megőrzik szépségüket.

Mennyire tartós?

A cirkónia kemény kő, de könnyen karcolódhat és sérülhet, idővel pedig a fénye homályossá válhat. Ezért nagyon fontos, hogy gyakran tisztítsd, így megőrizve ragyogását. Célszerű kerülni a poros környezetet, hiszen az apró porszemek is karcokat okozhatnak. Időnként érdemes ékszerészhez is elvinned a cirkónia ékszeredet, aki alapos polírozással még látványosabb eredményt tud elérni.

Milyen színekben elérhető?

Mivel a cirkónia mesterséges körülmények között előállított kristály, így a készítők könnyedén tudják befolyásolni a végtermék színét. A színpaletta szinte kimeríthetetlen, bármilyen árnyalatot könnyedén varázsolnak neked. Szerencsére ezeket a színezett darabokat is megfizethető áron kínálják, ennek ellenére a színtelen változat a legkelendőbb.

Mire kell figyelni? Törésmutató és áttetszőség

A fény különböző törésmutatójú közegben eltérő sebességgel halad.

De mit is jelent ez pontosan a cirkónia kristály szempontjából, és miért jó tudni? A törésmutató (RI index) valójában azt mutatja, hogy a fény hogyan verődik vissza a kristályból. Minél magasabb ez az érték annál magasabb a csillogás értéke. Ezt pedig mindenképpen érdemes figyelembe venni, amikor cirkónia fülbevalót választasz, hiszen minél nagyobb az RI indexe annál szebben fog a füledben ragyogni.

A cirkónia fülbevalók tökéletesen tiszták, áttetszőek és mindig hibátlanok. Valójában az ékszerészek ez alapján tudják a leginkább megkülönböztetni a gyémánttól, míg a cirkónia mindig makulátlan és hibátlan, addig a gyémánton vannak apróbb hibák és tökéletlenségek. Ezek az apró eltérések persze csak nagyító alatt látszanak, szabad szemmel szinte megkülönböztethetetlen a két kő.

Vannak, akik nem szeretik a túlzottan csillogó ékszereket, ha magadra ismersz, akkor neked érdemes kisebb köves fülbevalót választanod, mivel azok nem verik olyan intenzíven vissza a fényt.

Cirkónia fülbevaló vásárlása

Elegáns cirkónia fülbevaló

A cirkónia egyik legjobb tulajdonsága talán az ára, hiszen sokkal inkább megfizethető, mint nagy vetélytársa, a gyémánt. Persze teljesen más értékekkel is bír, így nem is nagyon érdemes egy mérlegre helyezni őket, de tény, hogy egy jóval olcsóbb alternatíva. Természetesen egy ékszer értékét nem az árcédula, hanem a hozzá kötődő emlékek teszik értékessé, és csak ez számít.

Az utóbbi években, azonban a nagy kereslet miatt lényegesen megemelkedett az ára, így ha cirkónia ékszer vásárlását fontolgatod, érdemes mielőbb beszerezned egyet.

Ha az a kérdés, hogy érdemes-e cirkónia fülbevalót vásárolnod, akkor a válaszunk egyértelműen: igen! Amennyiben fontos neked a megfizethetőség és a tartósság, akkor a cirkónia fülbevaló mindenképpen neked való.