Köves fülbevaló divat – opál, rubin, türkiz, cirkónia fülbevaló

Ebben a cikkünkben körbejárunk négy igen szép díszítő kő és a fülbevalók kapcsolatát. Mégpedig az opál, a rubin, a türkiz és a cirkónia kerülnek górcső alá. Első körben szó lesz arról, melyik kő milyen plusz jelentéstartalommal bír. Akár horoszkópról, akár a színek mágiájáról is említést teszünk. Másodszor pedig az lesz a téma, hogy melyik követ kinek tudjuk ajánlani, milyen foglalatban és milyen módon érvényesülnek legjobban fülbevalóként

Opál fülbevaló

Opál lógós fülbevaló
Opál lógós fülbevaló

Az első ásványunk, kövünk legyen az opál, ami az egyik kedvencünk. Számos színvariánsa létezik, található meg a természetben is. A színes játékot mutató drágakő fajták mellett olyan opál fajták léteznek, melyek közé tartozik a tejopál, a tejszerű, kékeszöldtől a zöldesig (ami néha drágakőminőségű); a gyanta opál, amely mézsárga, gyantás csillogással rendelkezik; a fa opál, amelyet a szerves anyag opálos cseréje okoz; menilite, barna vagy szürke; hialit, színtelen üvegtiszta opál néha Müller üvegének is nevezik; a gejzír, amelyet szilícium-dioxid-szinterének is neveznek, forró források vagy gejzírok körül lelhetőek fel; és a diatomit vagy a diatomaföld, a diatémhéjak felhalmozódása. Természetesen szinte mindegyiket megtaláljuk az opál fülbevalók részeként.

Az opál a hidratált amorf szilícium-dioxid drágakőminősége. A név a szanszkrit “kő” szóból származik. Drágakő osztályozás szerint ásványi anyagként osztályozható, amorf formájának köszönhetően. Az Opál Ausztrália nemzeti drágakövének számít, annak köszönhetően, hogy Ausztrália az egész világ teljes opál drágakő kitermelésének nagyjából 97% -át adja. Az opálok három fő alcsoportra oszthatók: értékes opál, tűzopál és általános opál (potch).

Az opálok a fülbevalók, brossok és medálok számára legalkalmasabbak. Az opálok finom természeténél fogva nem ajánlott napi gyűrűként vagy más típusú ékszerek viselésére, amelyek esetleg koppanásnak vannak kitéve. A legtöbben emiatt úgy döntenek, hogy opál fülbevalót viselnek, különös gonddal, hogy megakadályozzák a kő sérülését. Az opál fülbevalók tisztítása is fontos feladatunk, annak érdekében, hogy hosszú ideig szépen csillogjanak ezen ékszereink. Az opálok fúrásával szép nyakláncok vagy vonzó opál fülbevalók készíthetők. A rozsdás opálokból gyönyörködtető gyöngyöket is készítenek. Az opálokat gyakran faragott díszítményekként alkalmazzák, például virágfaragásokhoz. Az opál drágakövek férfiak és nők számára is alkalmasak, és a nagy kabochon opálok ideálisak a túlméretezett drágakő gyűrűkhöz vagy medálokhoz, vagy az opál fülbevalókhoz. Fekete opál, csokoládé opál, mátrix opál és opál szalagok mind nagyon népszerűek a férfi divat kiegészítőiként is.

Rubin fülbevaló

Rubin kő
Rubin kő

A rubin egy rózsaszín-vérvörös színű drágakő ásványi korund. Az egyik legcsodásabb és legdrágább ékszernek számít a rubin fülbevaló. A név a latin “ruber” szóból származik, melynek jelentése is: vörös. A piros szín minden egyes betéten belül változhat, ezért a forrás színének meghatározása nem lehetséges. A piros színt a króm okozza, és barnás árnyalatok a vas jelenléte miatt alakulhatnak ki. A durva kőnek homályos és zsíros fénye van. A zárványok gyakoriak és gyakran jelzik, hogy a kő természetes.

A szanszkrit nyelven, India egyik hivatalos nyelvén a rubint ratnarajként nevezik – vagyis a drágakő király. Mondhatjuk, hogy a rubin fülbevaló pedig az ékszerek királynője. A rubin a korund legértékesebb változata, és az egy karátos árat az egyéb színes kövekhez képest vezeti. A rubin színe emlékeztet a szerelemre, a szenvedélyre és a hatalomra. Kivételes keménységének köszönhetően (tekintve, hogy a korund fajtája éppen a gyémánt körüli), a ragyogás és a ritkaságok mindig a legértékesebb és legértékesebb ékkövekbe kerültek. Ebből következően a rubin fülbevaló is az egyik legértékesebb ékszere egy nőnek. Ruby narancsvöröstől a lila-vörösig változik, de a tiszta vörös a legértékesebb. Ez a kő még mindig az arisztokrácia szimbóluma.

A rubin piros szín tûzzel és vérrel társul, és mint ilyen, a szerelem legerősebb érzéseinek és nyitottságának forrása. A rubin fülbevaló szimbolizálja a szenvedélyes és törhetetlen kötést. És ennek köszönhetően sok eljegyzési gyűrű is rubinnal van ékesítve. A rubin fülbevalók is nagyon elegánsak egy esti alkalomra.

Türkiz fülbevaló

Türkiz fülbevaló
Türkiz fülbevaló

A türkiz talán a legrégebbi kő az ember történelmében, a királyok, sámánok és harcosok talizmánja, és a türkiz fülbevaló is több ezer éve a divatunk része. A kő a védelem jelképe, erős és átlátszatlan, de megnyugtató az érintése, gyógyulást hoz a szemnek, mintha a faragott azúrkék ég a földre csúszott volna. Kék, gyakran kékes-zöld színű az árnyalata, türkiznek nevezhetővé teszi ezt a csendes árnyalatot. Színárnyalatait és különböző formáit megtaláljuk a sokféle türkiz fülbevaló kínálat között.

A turquoise név a francia “pierre turquoise”-ból, azaz “török kőből” származik, mert a turkóziát a közép-ázsiai bányákból Európába vitték Törökországon keresztül, és a velencei kereskedők gyakran vásárolták meg a követ a török bazárokban, akár ékszerek, medálok és türkiz fülbevalók formájában. Több ezer éve a türkiz kiterjedt minden kultúrára, amelyet a bölcsesség, a nemesség és a halhatatlanság hatalma jelképez. Az ókori egyiptomiak, a perzsák és a kínaiak, az aztékok és az inkák Dél-Amerikában is hordtak türkiz fülbevalókat, nyakláncokat, gyűrűket, és az őshonos észak-amerikaiak közt a türkiz szent volt a díszítésében, viselték a hatalomért, a szerencseért és a védelemért.

A türkiz az emberi civilizáció korai napjai óta nem mentek ki a divatból. A türkiz fülbevaló tisztázza a gondolatokat, megnyitja a szívet és fokozza a spiritualitást. Ez az érzelmi gyógyulás és a jó közérzet gyöngyszeme. Ajándékként szimbolizálja a kívánságokat, a jó egészséget és a jövőbeni jólét reményét. A türkizkék lenyűgöző színének ellensúlyozásához fehér, arany és piros színben a legjobb viselet, és ne hagyd, hogy a ruha túlságosan elgondolkodtasson. A türkiz fülbevaló szemet gyönyörködtető és igényes, azaz nem szabad versengenie más kiegészítőkkel és színekkel.

Cirkónia fülbevaló

Cirkónia

A cirkónia fontos, évezredek óta létező történelmi drágakő. Néha olcsó gyémánt utánzatnak tekinthető, de valójában értékes drágakő is lehet. A cirkónia fülbevalók valljuk be, hogy sokak számára kedves ékszerek. Színes sokféleségét bizonyos szennyeződések nyomai okozzák, amelyek közül néhány radioaktív is. A radioaktív elemeket tartalmazó cirkonikus drágakövek metamiklusnak nevezett eljáráson mennek keresztül. Valójában sok cirkónia, amely a cirkónia fülbevaló alkotórészévé is válik (még azok is, amelyek nem radioaktívak) féldrágakőszerű formái hőkezelésre kerülnek a szín javítása és az átlátszóság növelése érdekében. A cirkónia drágakövek radioaktivitása nagyon minimális, és általában úgy vélik, hogy biztonságos, anélkül, hogy bármilyen egészségügyi kockázatot jelentene.

Erős csillogása és intenzív tüze ad igazi csillogást a cirkónia fülbevalónak, ami hasonló a gyémántéhoz. A színtelen cirkónia könnyen megkülönböztethető a gyémánttól az erős kettős fénytörés és az alacsonyabb keménység miatt.

A cirkónia fülbevalók ékköveként a kék cirkónia a legnépszerűbb szín, élénk pasztell kék, és alkalmanként nagyon kívánatos feltűnő világoskék színű is lehet. A színtelen cirkónia általában briliáns vágással van vágva, hogy kihozza a tüzet teljes mértékben. Gyakran olcsóbb, mégis természetes alternatíva a gyémánt helyett. A többi színformát (sárga, zöld, rózsaszín és lila) ritkábban látjuk a cirkónia fülbevalókon.

Mind a négy drágakövet tekintve, bátran viselhetjük, variálhatjuk őket. Hiába sokszor nagyon színesek, a színharmónia mellett mindig van bennük valami plusz. Egy olyan kisugárzás, ami egy egyszerűbb viseletet is ünnepivé, elegánssá és gyönyörűvé varázsol. Ezért mindenkinek ajánlott, hogy próbálja ki az opál fülbevaló, a türkiz fülbevaló, a rubin fülbevaló vagy a cirkónia fülbevaló egyikét. Mindegyik szerelem első látásra.

Köves fülbevaló
Köves fülbevaló