Láncos fülbevalók

Heavy Metal-os tüskés díszítésű láncos fülbevalók
Heavy Metal-os tüskés díszítésű láncos fülbevalók

Amikor annak idején a ’80-as évek közepe és a ’90-es évek eleje között a heavy metal zene virágkorát élte és hazánkban is rendkívül nagy népszerűségnek örvendtek az olyan rockbandák, mint például a Skid Row, a Guns ’N Roses, a Metallica stb., hihetetlen gyorsasággal divatba jöttek a láncos fülbevaló típusok, bár tény, hogy kimondottan csak a rocker lányok és srácok körében.

Ha az akkortájt hordott láncos fülbevalók típusait összevetnénk a manapság divatban lévőkkel, akkor igencsak meglepődnénk, ugyanis az ezredforduló előtti ilyen jellegű füldíszek kifejezetten extrém megjelenésűek voltak. Akadtak közöttük fémből készült koponyákkal, csontokkal, halálfejekkel díszített változatok, sőt, még olyan rendhagyó fajták is, amelyeknél maga a láncos fülbevaló egy orrkarikával volt összekötve egy külön erre a célra szolgáló további lánc segítségével.

Láncos fülbevaló fajták napjainkban

A láncos fülbevalók a ’90-es évek közepétől indultak világhódító útjukra Európában. Az Öreg Kontinensen népszerűségük azóta is töretlen, ami többek között annak is köszönhető, hogy az internet robbanásszerű elterjedése révén manapság már bárki rendkívül könnyedén beszerezheti őket egy számára szimpatikus online ékszer webshopból. Tény, hogy a divattrendek évről évre jelentős mértékben változnak, legyen szó akár női felsőkről, cipőkről vagy éppen a hajviseletről, arra viszont mérget vehetünk, hogy két dolog soha nem fog kimenni a divatból: a farmernadrágok és a láncos fülbevalók.

Klasszikus láncos fülbevaló más fülbevalókkal kombinálva
Klasszikus láncos fülbevaló más fülbevalókkal kombinálva

Manapság a láncos fülbevalók tekintetében olyan hatalmas kínálat érhető el online módon, hogy az ember szó szerint bármilyen öltözékhez, stílushoz talál köztük olyat, ami minden szempontból tökéletesen megfelelő a számára. Ha a mindennapi általános viseletünkhöz keresünk néhány mutatós modellt a láncos fülbevalók között, akkor is szó szerint a bőség zavarával fogunk küszködni, hiszen temérdek típus, méretváltozat, színváltozat és dizájn közül válogathatunk. Tény, hogy a láncos fülbevalók bizonyos alkalmakra, illetve tevékenységekhez nem igazán praktikusak, ezért például ha a helyi uszodába megyünk vagy spinning edzésre, akkor érdemesebb egy hagyományos, klasszikus kivitelű kis méretű karika fülbevalót választanunk. Természetesen, ha munkába járáshoz, szórakozáshoz vagy valamilyen egyéb alkalomra (például szalagavató bál, esküvő, színház, opera, mozi stb.) keresünk megfelelőt, akkor is elképesztő méretű termékpalettáról választhatunk. A láncos fülbevalók az ékszerkészítő dizájnerek kreativitásának köszönhetően manapság már igen extrém kivitelben is elérhetők, de ugyanakkor a klasszikus, hagyományos, visszafogottabb attitűdöt sugalló modellek is reneszánszukat élik. A láncos fülbevalók között találhatunk arany és ezüst változatokat, amelyek féldrágakövekkel vagy akár drágakövekkel (csillag zafír, csillag rubint, smaragd, gyémánt) vannak díszítve.

Smaragd díszítésű arany láncos fülbevaló
Smaragd díszítésű arany láncos fülbevaló
Gyémánttal díszített láncos arany fülbevaló
Gyémánttal díszített láncos arany fülbevaló

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyilván ezeket az exkluzív ékszereket csak egy szűkebb réteg tagjai engedhetik meg maguknak, hiszen a bennük lévő drágakövek miatt az áruk akár csillagászati magasságokba is szökhet. Szerencsére az aranyozott, ezüstözött nemesacél változatok esetében a gyártók olcsóbb féldrágaköveket (ametiszt, opál, tigrisszem, turmalin, korund stb.) használnak, így lényegesen barátságosabb árfekvésűek, mint a drágaköves arany, esetleg fehér arany láncos fülbevalók.

Modern, attraktív láncos fülbevaló típusok
Modern, attraktív láncos fülbevaló típusok

A láncos fülbevaló típusok azon testékszerek közé tartoznak, amelyek révén kellően kihangsúlyozható egy hölgy nőiessége az aktuális életkorától függetlenül, ezért bármilyen korosztály számára nyugodt szívvel ajánlhatók. Legközelebb, ha egy nívós eseményre vagyunk hivatalosak (például eljegyzés, esküvő, bankett stb.), akkor érdemes fontolóra vennünk, hogy az alkalomhoz illő ruhánk, cipőnk, nyakláncunk mellé egy olyan láncos fülbevalót válasszunk, amely tökéletes kiegészítője lesz a megjelenésünknek.