Női fülbevaló fajták – Melyiket válasszam?

Minden nő, sőt ma már a férfiak jelentős részének is igen fontos, hogy megfelelő divatcikket, kiegészítőt, ékszereket viseljenek. Az ékszerek pedig talán egyik legjelentősebb elemei a fülbevalók. Ezért is érdemes jobban átgondolni, hogy kihez milyen fülbevaló fajták illenek. Ahogy mondják, a női fülbevaló megadhatja azt az extra pluszt megjelenésünk számára, ami felteszi a pontot az i-re. Mintegy megkoronázza a tökéletes külsőt. És rendelkezhetnek akkora befolyással, ami által teljesen új stílust varázsolnak bármilyen öltözék számára.

Felhívhatjuk magunkra a figyelmet, ha azt szeretnénk, vagy konzervatívabb közegben elegáns megjelenést kölcsönözhetnek a megfelelően kiválasztott kellékeink.

Amikor ékszereket viselsz, sok dolgot kell figyelembe venni. Nem csak azt választhatod ki, hogy milyen típusú ékszert vásárolsz (modern, hagyományos, vintázs), hanem hogy fémet választasz vagy más anyagot. Az effajta választások a legtöbbször saját preferenciánkon múlnak, ám vannak általánosan megfogalmazható irányelvek, hogy mit is és hogyan is viselj.

Sok divatszakember azt mondaná, hogy egyszerűen menj, és válaszd ki a neked tetsző ékszert. De ha meg akarsz róla győződni, hogy a fülbevaló, amit viselsz, a lehető legjobban passzol hozzád és a stílusodhoz, akkor kicsit körültekintőbbnek kell lenned. Így hát vedd figyelembe mind a fülbevaló stílusát és típusát, mind az arcod formáját.

Legnépszerűbb női fülbevaló fajták

Könnycsepp: Ahogy nevük is mutatja, könnycsepp alakú ékszerek. Általában úgy tervezik őket, hogy a fülcimpa alá érjenek. Ám, természetesen sokféle dizájnt találunk a boltokban.

Függők: Szintén olyan női fülbevalók, amik leérnek a fülcimpa alá. Ezek állhatnak gyöngyökből, körökből, négyzetekből, hajlított részekből vagy vágott formákból. Egyaránt vannak hosszúkás és széles kialakításúak is.

Pötty, gomb stb. stílusúak: Klasszikus fülbevalók, amelyek legtöbbször egyetlen kőből, gyöngyből vagy fém pontból állnak. És közvetlenül a fülcimpán ülnek. Ezek általában minden arcformához jól passzolnak.

Csillár típusúak: Kombinálják a pötty és a függő típusú füldíszeket. Két részre oszthatók, a fülcimpára és az alá eső díszítő részre.

Karikák: Szintén már klasszikusnak számítanak a karika formák. Vannak kisebbek, de találkozhatunk extrém nagyságúakkal is. Kerek vagy lapos fémből, vagy akár műanyagból készülnek.

 

Igazgyöngy lógós női fülbevaló
Igazgyöngy lógós női fülbevaló

Természetesen ma már rengeteg típus közül választhatunk. A klasszikusok mellett megtalálhatjuk a különleges, egyedi, kézzel készített, extrém vagy dizájntermékeket is. Sőt, egyre több, érdekes anyagot is felhasználnak az ékszerek előállításakor.

Divatosnak számít a természethez való visszatérés, és az ebből fakadó anyaghasználat. Felhasználnak fát, köveket, bőrt és szinte mindent, ami az eszünkbe juthat. Mellette az abszolút modern korhoz kapcsolódó gumi, műanyag és miegymás is megjelenik.

Érdemes követni a trendeket, nemcsak azért, hogy ne maradjunk le az újabbnál újabb szépségektől, hanem mert egyre nagyobb kínálat jelenik meg annak érdekében, hogy bárki rátalálhasson saját, egyedi stílusára.

Milyen fülbevaló illik a különféle arctípusokhoz?

Kerek arc

Ha az arcformád inkább kerek, ajánlott kiegyensúlyozni egy hosszúkás, lógós női fülbevaló típussal. Te vagy az, akinek igazán jól állnak a ma még mindig népszerű tollból készült, vagy láncos fülbevalók. Vagy akár a hosszúkás könnycsepp formájúak. Természetesen ez azt is mutatja, hogy ajánlott kerülnöd a kerek formájú, pl. karika fülbevalókat. A hosszú, egyenes formák keskenyebbnek mutatják az arcod. A négyzet vagy téglalap alakúak is jók.

Keskeny arcforma

Olyan arcforma, ahol az állkapocs, az arc és a homlok nagyjából azonos szélességű. Ahhoz, hogy kellőképp finomítsunk az arcon, ajánlott kerek formákat választani ékszerben. Ebbe bele tartoznak a mindenféle csavart formájúak is. Jöhet bármilyen gyöngyös, drágakövekkel vagy féldrágakövekkel díszített kiegészítő. Választhatsz hosszú típusú, lógósakat is, ám ügyelj rá, hogy mindig legyen benne valami finom, kerekded forma. A szögleteseket pedig jobb, ha kerüljük.

Igazgyöngy női fülbevaló
Igazgyöngy női fülbevaló

Négyzetes arcforma

Akárcsak a keskeny arctípusú hölgyeknek, számodra is jobban állnak a kerekded formák. Legyen gomb stílusú, vagy gyöngy, nagy karika fülbevaló, könnyedén rátalálhatsz a divatos, elbűvölő ékszerdarabokra. Hurok formájú, kicsi vagy nagy, díszítéssel vagy anélkül jól leplezi az arcformád hosszúságát.

Ovális arc

Mondhatjuk, hogy a legkedvezőbb, legszerencsésebb arcforma az ovális. Ahogy szinte bármilyen napszemüveg vagy sima szemüveg jól áll, úgy fülbevalók között is kedved szerint válogathatsz. A kerek alakzatok, mint a karika vagy a többágú, himbálózó függő szintén jól mutat rajtad. Bátran kísérletezz, nem tudsz rosszul dönteni!

Szív forma

A szív arcformájú lányoknak az állkapocs rész jóval keskenyebb, mint az arc többi része. Számukra a hosszú fülbevalók ívelt formákkal, a díszes, terebélyes alakúak nyújtanak kiegyensúlyozott külsőt. Hosszú fém könnycsepp, kövekkel díszített ékszerekkel lágyíthatják arcformájukat. Csepp vagy háromszögforma, ezek ellensúlyozzák az arcod háromszögét. A nagy, kerek, fülcimpához simuló fülbevaló is jó.

Gyémánt forma

A gyémánt alakú arcforma jellemzői a kiemelkedő arccsontok. A homlok és az áll keskenyebb a középső arcvonalnál. A szív típusúakhoz hasonlóan kiemelhetjük arcvonásainkat a hosszú, lógós fülbevalókkal, ívelt formákal.

Általánosságban elmondható, hogy kerülnünk kell az arcformánkkal azonos és nagyon hasonló ékszereket. Akár a táskavásárlás ellentéte, hiszen táskát úgy érdemes választani, hogy alkatunkhoz hasonlatos legyen. Tehát, első körben, vásárlás előtt, határozd meg arcod formáját, ezenkívül érdemes figyelembe venni a haj, a szem és a bőr színét, de a testméretet és a hozzá illő ruházatot is. Egy hosszúkás nyaklánc mindig nyújtja az ember alakját optikailag.

Milyen az ideális fülbevaló méret?

Ez a következő fontos szempont. Lógós fülbevalóknál fontos, hogy ne érjen egészen a válladig, mert optikailag rövidíti a nyakat. Szóval, ha büszke vagy a szép hosszú nyakadra, ne tegyél ellene egy túl hosszú ékszerrel. Magasabb alkatúakra ez nem vonatkozik, hiszen náluk amúgy is jellemző, hogy nagyobb a fül és váll közötti távolság. De amúgy is jobban áll a magasabb nőknek egy nagyobb, csepp vagy karika alakú fülbevaló.

Ha vastag nyakad van, akkor válassz vékony, lágy vonalú ékszereket.

Egyéb fontos tényezők

Egyszerre csak egy feltűnő ékszert viselj! A divatos, művészi és a giccs között nincsenek drasztikus különbségek. Óvatosan, megfontoltan viszont létrehozhatjuk a legkiválóbb viseleteket is. Ügyeljünk a legelőnyösebb részeinkre, igyekezzünk erre fókuszálni, próbáljuk meg ezekre irányítani a figyelmet.

Válaszd ki, melyek a legmegfelelőbb anyagok füled számára! Az érzékenyebbek számára érdemes aranyból, ezüstből, platinából, titánból és orvosi fémből készült ékszereket választani. Ha volt már egyszer is olyan tapasztalatod, hogy begyulladt a füled valamilyen ékszertől, ne kísérletezz, de lemondanod sem kell a füldíszekről.

Nagyon gyakori, hogy valakinél a nikkel és a kobalt anyagok allergiás reakciót váltanak ki. Ha fémallergiára gyanakszol, érdemes kideríteni orvosi vizsgálatok által.

És ha a fülbevalók igazi rabjává válsz, sőt, akár több lyukat is szúratsz a füledbe, nézz körbe az online webáruházakban, a bevásárlóközpontokban, vagy csak kövesd interneten keresztül a legújabb trendeket! Mindig akad valami izgalmas a kollekciódba!