Így őrizd meg az opál fülbevaló ragyogását

Az opál fülbevaló hosszú évek óta a legkedveltebb ékszerek egyike, mégis sok bizonytalanság lengi körül a helyes karbantartását. Annak ellenére, hogy rendkívül értékes és finom drágakő, ha megfelelően ápolod, akár napi használat mellett is képes generációkon át tündökölni.

Ha nálad is lapul egy opál fülbevaló, és bizonytalan vagy abban mi lenne neki a legjobb akkor, ne aggódj, mi összeszedtünk néhány hasznos tudnivalót, amivel meghosszabbíthatod ennek a csodálatos ékszernek az élettartamát.

Ezüst opál fülbevaló

Mire figyeljek? Olaj, víz, porszem?

Nemcsak az ütődés sértheti meg ékszered felületét, hanem rengeteg egyéb tényezőt is figyelembe kell venned, amikor hordod. Ha opál fülbevalót viselsz, mindenképpen kerüld a sportolást vagy a kertészkedést, ugyanis ilyenkor az apró porszemek mély karcolásokat ejthetnek a felületen. Próbáld megóvni a poros környezettől, és tedd egy jól zárható dobozba, hogy még véletlenül se érje kosz.
Szerencsére az opál vízálló, így bátran fürödhetsz benne, ezzel nem okozhatsz problémát. Fontos, hogy ez nem igaz a rétegopál darabokra, ugyanis a rétegek közötti ragasztót a nedvesség gyengítheti, ami hosszú távon az ékszer széteséséhez is vezethet. Ha opál fülbevalót veszel, vagy kapsz, mindig járj utána, hogy pontosan milyen opállal is van dolgod.
Az olajos anyagokat nem issza be a kő, és nem is tesznek benne semmilyen kárt, viszont előfordulhat, hogy fénytelenné válik tőlük a felület, amit egy kis tisztogatással orvosolni is tudsz.
Bármilyen meglepőnek is tűnhet a túlzott hő akár meg is repesztheti a követ, így semmiképpen ne tedd ki hosszasan magas hőmérsékletnek vagy közvetlen hőforrásnak és soha ne kerüljön lámpa, vagy nagyító alá.

Vegyszerek

Opál fülbevalód takarításakor mindig kerüld el a vegyszereket, ugyanis a vegyi anyagok akár maradandó sérüléseket is hagyhatnak kedvenc ékszereden. Ne használj fogkrémet vagy bármilyen más csiszolóanyagot. Ha biztosra szeretnél menni alkalmazz langyos, szappanos vizet. Öblítsd át benne a fülbevalót, egy kicsit törölgesd meg, végül hagyd megszáradni. Hidd el, csodákra képes.
Ékszer fényesítő kendők
Ha szeretnéd kicsit felfrissíteni az opál fülbevalód ragyogását, akkor az ékszer fényesítő kendőkkel ezt megteheted. A legtöbb ékszerészetnél be tudod szerezni, így bármikor meg tudod tisztogatni az ékkövet, ezzel pedig új fényt adhatsz neki mielőtt felveszed. Használat során egy-egy foltban piszkossá válhat az anyag, ha ilyet tapasztalsz, akkor azokkal a területekkel már ne töröld a kő felületét. Érdemes cipzáros tasakban vagy zárható dobozban tárolni, hogy ne tudjon beporosodni, ha ez mégis megtörténne alaposan rázd ki.

Ultrahangos tisztítás

Ha az opál fülbevalódat elviszed egy ékszerészhez tisztíttatni, akkor jó eséllyel fog ultrahangos módszert alkalmazni. Amennyiben rétegopál ékszerről van szó, ezt az eljárást mindenképpen kerülni kell, ugyanis ezek a gépek gyengíthetik a rétegek közti ragasztót, melynek következtében az opál akár darabokra is eshet. Ha az ékköved tömör opál, akkor aggodalomra semmi ok.

Polírozás

Ha már úgy látod, az opál fülbevalód veszített korábbi szépségéből, és már nem ragyog úgy, mint régen, akkor mindenképpen érdemes elvinned egy ékszerészhez polírozásra. A polírozás során a kisebb felületi karcok eltűnnek és garantáltan szebb lesz, mint újkorában. Így ha egyszer azon találod magad, hogy el szeretnéd adni megfakult ékszeredet, előbb vidd el egy jó ékszerészhez, és políroztass rajta egyet.

A fentiek betartásával opál fülbevalód garantáltan hosszú ideig tündököl majd füledben, és sokáig csodálhatod a szépségét.