Fehérarany fülbevaló – könnyed elegancia

noi feherarany fulbevalo luxus

A fehérarany fülbevaló különösen nagy népszerűségnek örvend az elmúlt néhány évben. De nemcsak a fülbevaló, hanem a medálok, karkötők és gyűrűk is kelendőek, így könnyedén tudod kombinálni más darabokkal. Az ékszer, amit viselünk megmutatja a személyiségünket, életmódunkat és szenvedélyünket. Függetlenül attól, hogy kaptad, vagy magadnak vetted minden fülbevaló egy emlék, ami jelképez dolgokat és történeteket mesél el.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt és a leggyakoribb kérdéseket erről a trendi ékszerről, hogy megkönnyítsük számodra a választást.

Mi is pontosan a fehérarany?

Mielőtt belekezdenénk, nézzük meg, mi is az a fehérarany. A fehérarany fülbevaló természetesen nem tiszta aranyból készül, az eljárás során az aranyat ötvözik. Ezt leggyakrabban nikkellel, palládiummal vagy ezüsttel teszik. Bármelyik anyaggal is kombinálják a színe ugyanúgy sárga marad. A szép fehéres árnyalat eléréséhez ródiummal kell bevonni a fülbevaló felületét. A ródium rendkívül fényes, meglepően tartós és nehezen válik homályossá.

Fémre érzékenyeknek is ajánlott a fehérarany?

Amikor új ékszeredet választod benned is biztosan felmerül, hogy okozhat-e nálad bőrirritációt. Mivel a fehérarany különböző fémek keverékéből jön létre, így jó eséllyel találsz olyan ötvözetet, ami nem tartalmaz számodra allergizáló anyagokat. Ha ajándékba veszed, mindenképpen járj utána, hogy új gazdája milyen fémekre érzékeny.

Női fehérarany fülbevaló árak

fehérarany fülbevaló árak

A fehérarany egyik nagy előnye más anyagokkal szemben az ára. Mivel nem tiszta aranyból készül, hanem egyéb fémekkel jön létre, így kedvezőbb áron is hozzá lehet jutni. Sokan a platina olcsóbb változataként is szokták emlegetni, hiszen a kinézetükön túl számos közös tulajdonságon osztoznak, így azoknak is jó alternatíva a fehérarany, akik nem engedhetik meg maguknak a platina ékszereket.

Vásárlás előtt érdemes körülnézni több ékszer kereskedőnél akár Budapesten vagy vidéken és online ékszer boltokban is, mert elég jelentős árkülönbségekkel lehet találkozni. Elérhető a fehérarany fülbevaló cirkónia kővel, gyémánttal, opál vagy zafír kővel, tenyésztett gyönggyel, valamint egyéb fél- és drágakövekkel díszített példánya is. A fehérarany fülbevaló babáknak és gyerekeknek szintén más árkategóriába eshet, mint a hagyományosan felnőtteknek készített darabok. Általában elmondható, hogy a tízezer forint alatti ártól egészen a több tízezer forintig is terjedhet az ára ezen ékszereknek.

Fehérarany fülbevaló tisztítása

fehérarany fülbevaló tisztítása

A fehérarany fülbevaló tisztítása fontos, hogy rendszeren megtörténjen, hogy hosszú távon keresztül szépen ragyogjon az ékszered. Mint sok más fülbevaló esetén, az évek során a felületen természetes erózió alakulhat ki. A legnagyobb problémát a ródium réteg kopása jelenti, melynek következtében a sárgás arany szín a felszínre kerül. Szerencsére, ródiummal újra bevonatni a felületet viszonylag egyszerű és olcsó megoldás.

Néhány dolgot azonban te is megtehetsz annak érdekében, hogy megnöveld a ródium réteg élettartamát. Gyakran töröld át száraz kendővel, hogy a szennyeződéseket eltávolítsd róla. Jót tesz neki, ha időnként ammóniás vízzel megtisztítod. Mindenképpen kérd ki ékszerész tanácsát, ha gyöngy vagy ékkő van a fülbevalón. Ha kételyeid vannak az ammóniás vizet illetően, akkor megoldás lehet még az ultrahangos tisztítás is.

Persze a legjobb módszer ha dobozban tárolod, ez persze nem könnyű, hiszen ki ne akarná hordani kedvenc fülbevalóját?!

Hány karátos fülbevalót válasszak?

fehérarany fülbevaló tenyésztett gyönggyel bedugós

A fehérarany ékszerek leggyakrabban 14 és 18 karátos változatokban elérhetőek. Az arany más fémekkel vegyítve veszít puhaságából, így erősebb és keményebb is lesz. 24 karátos ékszerrel nem is nagyon lehet találkozni, hiszen ilyenkor az arany annyira puha és sérülékeny, hogy mindennapos viselettől rövid időn belül tönkremenne. Ezen logika mentén a 18 karátos fülbevaló kevésbé lesz tartós, hiszen közelebb áll a tiszta aranyhoz. Ha mindennapos viseletre szánod, akkor neked leginkább a 14 karátos fülbevaló ajánlott, ha pedig csak alkalomadtán kerülne elő az ékszerdobozból, akkor a 18 karát is tökéletesen választás.

A fehérarany fülbevaló tehát tökéletes választás, ha egy időtálló, elbűvölő és árban kedvező ékszerre vágysz.